Ден на народните будители и патронен празник на нашето училище

1 – ви ноември- Ден на народните будители и патронен празник на нашето училище!

Почитаме българските просветители, революционери, борци за народното освобождение, книжовници и свети будители.

На 28.10.2019 год. открихме Паисиевата седмица със спортни и състезателни игри. Учениците рисуваха, писаха есета, съчинения, правиха преписи и диктовки. Госпожа Пенка Николова подреди табло в чест на празника. Седмицата беше закрита с литературно-музикална програма от учениците от пети клас с класен ръководител госпожа Станимира Гигова. Те припомниха на присъстващите за делото на българските будители и за неугасващия стремеж към образование и книжовност.

Директорът на училището госпожа Даниела Дойчева с кратко, но чувствено слово поздрави учениците и колектива.

„ В навечерието на сме на един от най-духовните празници в нашия календар – Денят на народните будители, който е наш патронен празник.

Училището с гордост носи името на първия сред будителите – Паисий Хилендарски. Този, който призовава : „ четете, да знайте…“, в чийто думи се изразява силния дух на българина – мислител, далновидец и просветител.

Застанал с цялата сила на своето прозрение, Паисий не се поколебава да се бори за нови идеали. Ние се прекланяме пред величието на това дело.

Нека патриотичният дух и национално самочувствие на нашия патрон Отец Паисий живее във всеки един от нас и ние достойно да посрещаме предизвикателствата на нашето съвремие.“

DSC00533 DSC00534